CHLAMYDIA

 
 
  • Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. In 2019 werd ongeveer 64.000 keer chlamydia vastgesteld bij huisarts of centrum voor seksuele gezondheid.

 

 

 

Symptomen

 
Klachten die passen bij een chlamydia-infectie zijn een branderig gevoel bij het plassen en uitscheiding uit de penis of vagina. Veel mensen hebben geen klachten van een chlamydia-infectie. Als vrouwen langere tijd een ernstige chlamydia-infectie hebben, kunnen ze onvruchtbaar worden. 

Ontstaan

 

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt overgedragen als de bacterie in aanraking komt met de slijmvliezen  van de penis, de  vagina, de mond of de anus.

Verraderlijk aan chlamydia is dat veel mensen geen klachten krijgen en het zo door kunnen geven aan anderen zonder dat ze het zelf doorhebben. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica.

Risicogroep

 

Chlamydia komt voornamelijk voor onder jongvolwassenen. 20% van de mensen met een infectie is jonger dan 24 jaar. Risicogroepen voor het krijgen van een chlamydia-infectie zijn mensen die seks zonder condoom hebben met verschillende bedpartners, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en bezoekers van sekswerkers. Als je bedpartner tot één van deze groepen behoort, heb je ook een hogere kans op het krijgen van een chlamydia-infectie.

Hiv en chlamydia

 
Hiv en chlamydia worden op dezelfde manier overgedragen, namelijk via seksueel contact. Daarnaast maakt een chlamydia-infectie de slijmvliezen gevoeliger waardoor hiv makkelijker het lichaam binnen kan dringen. Een chlamydia-infectie vergroot dus de kans op het oplopen van hiv.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Chlamydia is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij chlamydia (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.