CONDYLOMA 

ACUMINATUM

(Genitale wratten)

 
 
  • In 2019 werd zo’n 46.000 keer condyloma acuminatum aangetoond. Meer dan de helft van de mensen met genitale wratten is man.

 

 

 

Symptomen

 
Condyloma acuminatum zijn wratten die voornamelijk voorkomen in het gebied op of rondom de penis, de vagina of de anus. De wratten liggen vaak in groepjes bij elkaar en zijn roze of grijs/wit van kleur. Deze wratten kunnen pijnlijk zijn of een branderig of een jeukend gevoel geven.

Ontstaan

 

De wratten worden veroorzaakt door HPV (humaan papillomavirus), dit virus veroorzaakt ook baarmoederhalskanker. Normaal ruimt het lichaam een infectie met HPV zelf op, maar mensen met hiv kunnen dit virus niet goed meer opruimen.
 

Daarom is er bij mensen met genitale wratten en kans dat ze hiv hebben en moet dit uitgesloten worden.
HPV is een zeer besmettelijk virus, een condoom beschermt niet altijd tegen genitale wratten.

Risicogroep

 

Genitale wratten zijn zeer besmettelijk. Het is daarom belangrijk om een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Risicogroepen voor het krijgen van genitale wratten zijn mensen die seks zonder condoom hebben met verschillende bedpartners, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en bezoekers van sekswerkers. Als je bedpartner tot één van deze groepen behoort, heb je ook een hogere kans op het krijgen van condyloma acuminatum.

Hiv en condyloma 

acuminatum

 

Bij een hiv-infectie hebben mensen een verminderde afweer. Hierdoor kunnen ze HPV minder goed uit hun lichaam opruimen. Als HPV langer in het lichaam aanwezig is, kan het genitale wratten veroorzaken. 

Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Genitale wratten zijn hiv-indicator aandoeningen. Heb jij genitale wratten (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.