GONORROE

(Druiper)

 
 
  • In 2019 werd gonorroe ruim 19.000 keer vastgesteld. 77% van de mensen die een gonorroe-infectie hebben, zijn mannen die seks hebben met andere mannen.

 

 

 

Symptomen

 
Bij gonorroe is er een infectie in de plasbuis, de vagina, de baarmoedermond of de anus. Klachten die hierbij passen zijn een branderig gevoel bij het plassen en geelgroene of heldere afscheiding uit de penis, de vagina of de anus.
 
Deze afscheiding kan stinken. Eén op de vier mensen met een gonorroe-infectie heeft klachten. Als je geen klachten hebt, kun je zonder het te weten gonorroe doorgeven aan je bedpartner.

Ontstaan

 

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt overgedragen als de bacterie in aanraking komt met de slijmvliezen van de penis, de vagina, de mond of de anus. Gevaarlijk aan gonorroe is dat veel mensen geen klachten krijgen en het door kunnen geven aan anderen zonder dat ze het zelf doorhebben. Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica.

Bij zwangere vrouwen kan gonorroe zorgen voor problemen tijdens de zwangerschap, zoals ontstekingen binnen de baarmoeder of vroeggeboorte van de baby. Ook kan de baby tijdens de bevalling gonorroe oplopen. Dit kan leiden tot oogontstekingen of blindheid bij de baby.

Risicogroep

 

Risicogroepen voor het krijgen van gonorroe zijn mensen die seks zonder condoom hebben met verschillende bedpartners, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en bezoekers van sekswerkers. Als je bedpartner tot één van deze groepen behoort, heb je ook een hogere kans op het krijgen van gonorroe.

Hiv en gonorroe

 

Gonorroe wordt, net zoals hiv, via seksueel contact overgedragen. Daarnaast maakt een gonorroe-infectie de slijmvliezen gevoeliger waardoor hiv makkelijker het lichaam binnen kan dringen. Een gonorroe-infectie vergroot dus de kans op het oplopen van hiv.

 

Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Gonorroe is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij gonorroe (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.