GUILLAIN-BARRÉ SYNDROOM

(GBS)
 
  • Bij het Guillain-Barré syndroom is er een plotseling ontstane en snel progressieve verlamming
  • Guillain-Barré syndroom wordt veroorzaakt door de eigen afweer
  • Vaak gaat er een infectie aan vooraf
  • Hiv kan Guillain-Barré syndroom veroorzaken

 

 

 

Guillain-Barré syndroom (GBS) is een ziekte die plots ontstaat. Mensen kunnen hierdoor van het ene op het andere moment verlamd zijn. De ernst van de ziekte verschilt tussen patiënten. Het komt jaarlijks ongeveer bij 200 tot 300 mensen voor. De spieren verliezen in enkele dagen hun kracht.

Symptomen

 
GBS begint vaak met spierzwakte (verlies van spierkracht) in de benen. Daarbij komen vaak andere klachten voor, zoals pijn in de rug, pijn in de benen of gevoelsstoornissen, zoals tintelingen, een slapend gevoel of geen gevoel in de armen of benen.
 
De spierzwakte wordt langzaam erger, waarbij soms zelfs de ademhalingsspieren (deels) kunnen stoppen met werken. Er is dan ondersteuning van de ademhaling door beademing nodig. Na 4 weken zijn de klachten meestal op het ergst. Daarna vindt langzaam aan spontaan verbetering plaats. Het herstel kan maanden tot jaren duren.

Ontstaan

 
Bij GBS worden de zenuwen aangevallen door de eigen afweer. Het lichaam maakt afweerstoffen aan tegen een gewone infectie, bijvoorbeeld een verkoudheid. Deze afweerstoffen vallen onbedoeld de zenuwen aan, waardoor een verlamming ontstaat. Het is niet bekend waarom dit gebeurt. GBS is niet erfelijk.

Risicogroep

 
Iedereen kan GBS krijgen. Als je één keer GBS hebt gehad, heb je daarna een hoger risico om het nog eens te krijgen.

Hiv en GBS

 
Hiv is een infectie en kan dus net als andere infecties, zoals de hierboven genoemde verkoudheid, GBS veroorzaken. GBS kan zowel aan het begin als in een later stadium van de hiv-infectie voorkomen. Daarom is het belangrijk om ook op hiv te testen als je het Guillain-Barré syndroom hebt.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Guillain-Barré syndroom is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij het Guillain-Barré syndroom (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.