HEPATITIS A, B EN C

(leverontsteking)
 
  • Hepatitis is een leverontsteking en kan veroorzaakt worden door een virus
  • Klachten die passen bij hepatitis zijn misselijkheid, vermoeidheid, een grieperig gevoel en een gele huid of geel oogwit
  • Hepatitis kan worden overgedragen via voedsel, seks en bloed
  • Risicogroepen voor hepatitis zijn mannen die seks hebben met mannen, mensen die seks hebben zonder condoom en mensen die drugs inspuiten
  • Mensen met hiv kunnen ook hepatitis hebben en kunnen hier veel schade van krijgen

 

 

 

Wat is het?

 
Hepatitis A, B en C is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. 

 

Symptomen

 

Klachten die vaak voorkomen bij een hepatitis zijn misselijkheid, vermoeidheid, weinig zin in eten en een grieperig gevoel. Daarnaast kan je geel gaan zien. Dit kan je vooral zien aan je oogwit. Ook kan je ontlasting van kleur veranderen. Deze is dan niet meer bruin, maar heeft de kleur van stopverf (lichtgrijs). Je urine wordt juist donkerder van kleur (cola-kleur). Hepatitis kan ook zonder klachten voorkomen.
 

Dit is verraderlijk, omdat je het virus wel aan anderen kan doorgeven zonder dat je het zelf weet. De tijd tussen het oplopen van het virus en het ontstaan van klachten verschilt tussen de verschillende soorten hepatitis. Bij hepatitis A ontstaan de klachten vaak binnen twee weken. Bij hepatitis B en C kan het ontstaan van de klachten één tot zes maanden duren. Hepatitis A gaat vanzelf weer over. Bij hepatitis B en C worden de meeste mensen vanzelf beter, maar niet iedereen. Zij hebben een behandeling met medicijnen nodig om weer beter te worden.

Overdracht

 
Hepatitis A
 
Het virus zit in de ontlasting van een persoon met een hepatitis A- infectie. Je krijgt dit virus als het virus in je mond terecht komt. Bijvoorbeeld wanneer de hygiëne slecht is. Je kan het virus krijgen door besmette voorwerpen aan te raken en vervolgens je mond aan te raken. Het virus kan overgedragen via de wc-bril, de kraan of andere voorwerpen, maar ook via besmet water, besmet voedsel of eetgerei dat met besmette handen is aangeraakt. Je kan hepatitis A ook krijgen als je bij het vrijen met een partner die hepatitis A heeft met je handen of mond zijn of haar anus aanraakt.
 
Hepatitis B
 
Dit virus zit in bloed, sperma of vaginaal vocht. Het wordt overdragen door seks zonder condoom of via bloedcontact. Bijvoorbeeld door besmette naalden bij injecties, drugsgebruik of tatoeages in (buitenlandse) tattooshops. Ook kan het van moeder op kind overgedragen worden tijdens de bevalling. Je kan het hepatitis B virus doorgeven aan anderen voordat je zelf klachten hebt.
 
Hepatitis C
 
Dit virus komt voornamelijk voor in het bloed. Het wordt overgedragen als besmet bloed in jouw bloed terecht komt, bijvoorbeeld via naalden met besmet bloed, bij tatoeages in buitenlandse tattooshops of via scheermesjes. De kans op het krijgen van hepatitis C via seks is groter als beide partners wondjes hebben aan de slijmvliezen of als ze al een andere soa hebben.
 
 

Risicogroep

 

Iedereen kan besmet raken met hepatitis A. Risicogroepen voor hepatitis B en C zijn mensen met meerdere wisselende bedpartners die onveilig vrijen, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, bezoekers van sekswerkers, mensen uit hepatitis endemisch gebied en mensen die drugs inspuiten.
Als een condoom gebruikt wordt tijdens de seks en als er schone naalden gebruikt wordt bij drugsgebruik of tatoeëren, kan het virus niet overgedragen worden.

Hiv en hepatitis

 

Hiv wordt net zoals hepatitis overgedragen via bloed contact of door seks zonder condoom. Hierdoor heb je een grotere kans om naast hepatitis ook een hiv-infectie te hebben opgelopen. Daarnaast kunnen mensen met hiv-infectie hun hepatitis minder goed zelf opruimen uit hun lichaam.

Hierdoor is de kans groter dat de infectie langdurig (chronisch) wordt. Hepatitis A kan nooit chronisch wordt. Mensen die zowel hiv als hepatitis hebben, lopen meer schade op doordat de hepatitis vaak ernstiger verloopt.

Zowel hepatitis A, B als C zijn hiv indicator aandoeningen.

Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Hepatitis A, B en C zijn drie van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij hepatitis A, B of C (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.