HEPATITIS B EN C

 
 
  • In 2019 is 108 keer de diagnose acute hepatitis B en 43 keer acute hepatitis C vastgesteld. 57% van de acute hepatitis B infecties is door seksueel contact overgedragen. Dit is zelfs 74% bij de acute hepatitis C.

 

 

 

Symptomen

 
Hepatitis B en hepatitis C zijn virussen die zorgen voor ontsteking van de lever. Een ontsteking van de lever kan ervoor zorgen dat je je moe voelt, koorts krijgt of een gele huid en gele ogen krijgt (geelzucht).

Ontstaan

 

Hepatitis wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan zowel overgedragen worden via seks zonder condoom worden doorgegeven, maar ook via bloedcontact. Zo kan je door het delen van naalden bij het gebruik van drugs die je in je aders spuit besmet raken met hepatitis B en C. Als je besmet bent met het hepatitis virus moet er meteen behandeld worden. Toch kan de ziekte van de acute fase chronisch (voor altijd) zijn. Een chronische hepatitis infectie kan uiteindelijk over gaan in leverkanker.

Risicogroep

 

Risicogroepen voor het krijgen van een hepatitis zijn mensen die seks zonder condoom hebben met verschillende bedpartners, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, bezoekers van sekswerkers. Als je bedpartner tot één van deze groepen behoort, heb je ook een hogere kans op het krijgen van een hepatitis. Ook mensen die naalden delen bij het inspuiten van drugs hebben een hogere kans op een hepatitis.

Hiv en hepatitis

 
Hiv en hepatitis worden op dezelfde manier overgedragen, namelijk via onveilig seksueel contact of via bloed. Als je een hepatitis hebt, heb je dus een hogere kans om ook een hiv-infectie opgelopen te hebben. 
Hiv-indicatoraandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Hepatitis B en C is één van deze hiv-indicatoraandoeningen. Heb jij hepatitis B en/of C (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.