HERPES SIMPLEX VIRUS

 
  • Het herpes simplex virus is het meest bekend als de koortslip,
    maar kan een infectie bij de geslachtsdelen veroorzaken
  • Het virus zit in de blaasjes
  • Als het vocht uit een blaasje op je slijmvlies komt, kan je het virus krijgen
  • Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in het leven een koortslip
  • Mensen met hiv hebben vaak een ernstiger beloop van herpes en kunnen er een longontsteking van krijgen
  • Als baby’s in aanraking komen met herpes kunnen zij een ernstige hersenontsteking krijgen
  • Een koortslip is geen hiv indicator aandoening, een herpesinfectie aan de vagina, de penis of de anus wel

 

 

 

Het herpes simplex virus zorgt voor verschillende huidreacties. Het meest bekend is de koortslip, waarbij het virus blaasjes en later korstjes rondom de lippen veroorzaakt. De koortslip komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in het leven een koortslip. Herpes simplex virus kan ook huidafwijkingen aan de vagina, de penis of de anus veroorzaken. Dan noemen we het herpes genitalis. Herpes genitalis is een soa. Je kan het oplopen als je seks hebt met iemand die op dat moment blaasjes door herpes heeft. Als je een koortslip hebt, moet je oppassen met het knuffelen van jonge baby’s. Zij kunnen een ernstige herseninfectie krijgen door het herpes simplex virus.

Symptomen

 
De blaasjes die ontstaan bij een infectie met het herpes simplex virus kunnen pijnlijk zijn. Ze kunnen tintelen, branden of jeuken. De blaasjes drogen na één of twee dagen in. Dan ontstaan er korstjes. Deze korstjes kunnen soms ook jeuken.
Het korstje gaat vanzelf weer weg. Als je een herpesinfectie bij de geslachtsdelen hebt, kan het plassen pijnlijk zijn.
 
Bij de eerste infectie met herpes simplex virus kan je koorts hebben of opgezwollen lymfeklieren. Dit gaat vanzelf weer over. Mensen met een verminderde afweer hebben vaker een infectie met het herpes simplex virus. Ook verloopt een herpes simplex infectie vaak ernstiger. Zij kunnen bijvoorbeeld een zweer krijgen die lang blijft bestaan. Ook kan het virus bij hen de organen aantasten. Dan kunnen zij een ontsteking krijgen van de longen, de slokdarm, de darm, de hersenen of de ogen.

 Overdracht

Je kan het herpes virus krijgen als er contact is tussen de slijmvliezen en de blaasjes met daarin het herpesvirus. Het virus kan zowel via de slijmvliezen van de mond, van de ogen of van de vagina, de penis of de anus overgedragen worden. Daarnaast kan het ook van moeder op kind overgedragen worden tijdens de bevalling. Een herpesinfectie aan de vagina, de penis of de anus zorgt ervoor dat je makkelijker een andere soa oploopt.

Hiv en herpes

 
Bij mensen met een hiv-infectie is de afweer aangetast. Daardoor kunnen ze het herpesvirus minder goed opruimen. De infectie verloopt ernstiger en kan vaker terugkomen. Ook kan het herpesvirus een infectie in de organen veroorzaken. Een herpesinfectie aan de penis, de vagina of de anus zorgt ervoor dat je makkelijker hiv oploopt als je seks hebt met iemand met een hiv-infectie.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Herpes* is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij herpes (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test. * een koortslip is géén hiv-indicator aandoening.