HERPES ZOSTER

(gordelroos)
 
  • Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid
  • Het herpes zoster virus zorgt bij kinderen voor de
    waterpokken en bij volwassenen voor gordelroos
  • Gordelroos komt voornamelijk bij ouderen en mensen met een verminderde afweer voor
  • Een onbehandelde hiv-infectie vermindert de afweer. Gordelroos kan daarom een uiting van een hiv-infectie zijn

 

 

 

Symptomen

 
Gordelroos geeft pijn, jeuk, blaasjes en vlekken op de huid. Deze vlekjes of blaasjes komen meestal op één lichaamshelft voor. Je kan ook last hebben van tintelingen of een branderig gevoel van de huid. Gordelroos is geen ernstige ziekte, maar het kan wel voor langdurige pijn en ongemak zorgen. Gordelroos gaat vanzelf over.

Overdracht

 
Gordelroos wordt veroorzaakt door het herpes zoster virus. Dit virus veroorzaakt de waterpokken bij kinderen. De meeste mensen lopen het virus al op jonge leeftijd op. Als de waterpokken weg zijn, blijft het virus in je lichaam achter. Bij mensen met een goed werkende afweer geeft dit virus geen klachten. Bij mensen met een verminderde afweer kan het virus een nieuwe infectie geven, gordelroos. Als je nooit waterpokken hebt gehad als kind, kan het virus op volwassen leeftijd voor waterpokken zorgen in plaats van gordelroos. Waterpokken op volwassen leeftijd is géén hiv-indicator aandoening.

Risicogroep

 
Gordelroos komt vooral voor bij ouderen en mensen met een verminderde afweer. Een verminderde afweer kan voorkomen bij het gebruik van afweer-onderdrukkende medicatie (bijvoorbeeld voor reuma of bij orgaantransplantaties) en bij een hiv-infectie.

Hiv en herpes zoster

 
Bij een hiv-infectie is de afweer verminderd. Als de afweer verminderd is, kan het herpes zoster virus dat aanwezig is in het lichaam zich vermeerderen en gordelroos veroorzaken. Gordelroos kan dus een uiting van een onderliggende hiv-infectie zijn.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen en symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Gordelroos is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij gordelroos (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.