KAPOSI-SARCOOM

 
  • Kaposisarcoom is een vorm van huidkanker, die voornamelijk voorkomt bij mensen met een verminderde afweer
  • Kaposisarcoom wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus 8
  • Kaposisarcoom kan duiden op een eerste uiting van aids
     

 

 

 

Kaposisarcoom is een vorm van huidkanker die we vooral zien bij mensen met een verminderde afweer. Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus 8 (HHV8). Ieder jaar wordt bij 50 mensen in Nederland een kaposisarcoom vastgesteld. Bij ruim 30% van de patiënten met kaposisarcoom is dit de eerste uiting van aids.

Symptomen

 
Symptomen die bij het kaposisarcoom voorkomen zijn vooral huidafwijkingen.
Mensen krijgen platte bruin/paarse vlekken of verdikkingen op de huid of op slijmvliezen. Deze afwijkingen komen het meest voor op de voeten en handen, maar het kan ook op de neus of in de mond voorkomen. Het kaposisarcoom doet geen pijn en het jeukt niet.

 Ontstaan

Het kaposisarcoom wordt veroorzaakt door HHV8, een virus. Dit virus kan overgedragen worden door seks, door bloed-bloedcontact of tijdens de zwangerschap. Gezonde mensen kunnen dit virus bijna altijd zelf opruimen. Mensen met een verminderde afweer door bijvoorbeeld een hiv-infectie of een orgaantransplantatie kunnen dit virus niet goed opruimen. Zij kunnen uiteindelijk kaposisarcoom krijgen.

Hiv en Kaposisarcoom

 

Mensen met een hiv-infectie hebben een verminderde afweer, waardoor HHV8 niet goed opgeruimd wordt door het lichaam. Als HHV8 langer in het lichaam kan blijven bestaan, kan een kaposisarcoom ontstaan. Kaposisarcoom is een hiv-indicator aandoening.

Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Kaposisarcoom is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij een kaposisarcoom (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.