LYMFOMEN

(lymfeklierkanker)

 
 
  • Klachten die passen bij lymfomen zijn vermoeidheid, koorts, nachtzweten en onverklaard gewichtsverlies
  • Diffuus grootcellig B-cel lymfoom, Burkitt lymfoom, Castleman en Hodgkin lymfoom worden vaker gezien bij mensen met een hiv-infectie

 

 

 

Een lymfoom is kwaadaardige kanker van cellen die zich vaak in de lymfeklier bevinden. Lymfomen kunnen zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen en op alle leeftijden. Er zijn heel veel verschillende soorten lymfomen.
 
Een lymfoom wordt veroorzaakt door afwijkende lymfocyten. Dit zijn cellen die te maken hebben met de afweer. We hebben zowel T-lymfocyten als B-lymfocyten. Bij een lymfoom gaan deze cellen woekeren, dat wil zeggen dat ze veel te hard groeien en snel vermeerderen. Bij hiv zien we voornamelijk lymfomen die veroorzaakt worden door B-lymfocyten. 

Symptomen

 
Klachten bij een lymfoom zijn een voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, in de oksel of in de liezen. Daarnaast kunnen er klachten zijn van vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gewichtsverlies, verminderde eetlust of jeuk.
 

 

Soorten lymfomen die bij hiv voorkomen:

 
  • DLBCL (diffuus grootcellig B-cel lymfoom)
  • Burkitt lymfoom
  • Castleman
  • Hodgkin lymfoom
     
 
 
 
 
 

DLBCL

Diffuus grootcellig B-cel lymfoom is een non-hodgkin lymfoom. Het wordt veroorzaakt door B-lymfocyten. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 64 jaar. De oorzaak van DLBCL is meestal onbekend, maar soms spelen virussen, zoals hiv of een andere virusinfectie, een rol in het ontstaan hiervan. Als iemand de diagnose DLBCL krijgt, wordt er getest op deze virussen. DLBCL wordt behandeld met chemotherapie.

 

Burkitt lymfoom

Het Burkitt lymfoom is een snelgroeiend lymfoom. Het komt meestal voor bij jong volwassenen. De behandeling wordt meteen gestart bij diagnose, omdat het lymfoom erg snel groeit. De behandeling bestaat uit intensieve chemotherapie.

 
 
 
 

Castleman:

De ziekte van Castleman komt zelden voor. Er zijn één of meerdere lymfeklieren aangedaan.

 

De klachten die gemeld worden, zijn te vinden onder het kopje ‘symptomen’. De diagnose wordt vaak gesteld bij personen tussen de 35 en 50 jaar is. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Mensen met een verminderde afweer hebben een grote risico op het krijgen van de ziekte van Castleman. Als de ziekte van Castleman in meerdere lymfeklieren voorkomt wordt het vaak veroorzaakt door Humaan Herpes virus 8 (HHV8).

 

 

Hodgkin lymfoom:

Ieder jaar wordt ongeveer 350 keer de diagnose hodgkin lymfoom vastgesteld. Dit betreft ongeveer 15% van de kwaadaardige lymfomen. Het hodgkin lymfoom komt voornamelijk voor bij jong volwassenen. Klachten bij het hodgkin lymfoom zijn zoals bij het kopje 'symptomen' beschreven. Hodgkin lymfoom wordt behandeld met chemotherapie en bestraling.

Hiv en lymfomen

 
Bij een hiv-infectie worden de T-lymfocyten aangevallen. Doordat de T-lymfocyten niet goed werken, worden de B-cellen extra gestimuleerd. Daarnaast kunnen ook andere virussen een rol spelen, zoals  Epstein-Barr virus of een humaan herpes virus 8. Dit samen geeft ook B-cel stimulatie. Door deze chronische B-cel stimulatie in combinatie met een verminderde afweer is de kans groot dat er een foutje in het DNA van de B-lymfocyt optreedt. Hierdoor kan de B-lymfocyt erg snel gaan delen en uiteindelijk een lymfoom veroorzaken.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. De bovengenoemde lymfomen zijn zulke hiv-indicator aandoeningen. Heb jij één van bovenstaande lymfomen (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een zakkaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.