ONVERKLAARDE LEUKOPENIE OF TROMBOCYTOPENIE

 
  • Een leukopenie of trombocytopenie is een tekort aan witte bloedcellen of bloedplaatjes
  • Er zijn verschillende oorzaken voor een leukopenie of trombocytopenie
  • Als er geen goede verklaring is, kan een nog niet ontdekte hiv-infectie de oorzaak zijn

 

 

 

Bij een leukopenie heeft iemand te weinig goed werkende witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn nodig voor de afweer tegen infecties. Als je te weinig witte bloedcellen hebt, ben je vatbaarder voor infecties.
Bij een trombocytopenie heeft iemand te weinig goed werkende bloedplaatsjes. Deze bloedplaatjes zijn nodig voor de bloedstolling. Als je te weinig bloedplaatjes hebt, kan je bloed niet goed stollen, bijvoorbeeld bij een verwonding.

Symptomen

 

Symptomen die kunnen passen bij een leukopenie zijn: veel infecties en klachten die hierbij kunnen passen zoals koorts, slijm ophoesten of pijn bij het plassen.

Klachten die bij een tekort aan bloedplaatjes passen zijn langdurig of spontane bloeding en veel blauwe plekken, zonder dat er gestoten is.

 Oorzaken

Een tekort aan witte bloedcellen kan veel verschillende redenen hebben, zoals chemotherapie, ondervoeding en een aantal ziekten, zoals leukemie.

Een tekort aan bloedplaatsjes kan ook worden veroorzaakt door chemotherapie en bepaalde ziekten zoals leukemie, daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door bepaalde medicatie en overmatig alcohol gebruik. Als er geen oorzaak voor de leukopenie of trombocytopenie gevonden wordt, wordt het onverklaard genoemd.

Hiv en onverklaarbare leukopenie of trombocytopenie

 
Bij een hiv-infectie kan er als symptoom een onverklaarde leukopenie of trombocytopenie voorkomen. We noemen een leukopenie of trombocytopenie pas onverklaard als  er na ander onderzoek naar meer voorkomende oorzaken (zoals ondervoeding of alcoholgebruik) onvoldoende verklaring voor is gevonden. Een onverklaarde leukopenie of trombocytopenie is een hiv-indicator aandoening. Het wordt hierbij aangeraden op hiv te testen.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Leukopenie en trombocytopenie zijn hiv-indicator aandoeningen. Heb jij leukopenie of trombocytopenie en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.