ONVERKLAARD GEWICHTS-

VERLIES

(afvallen)
 
  • Bij gewichtsverlies kan er zowel verlies van vetmassa als van spiermassa zijn
  • Er zijn veel oorzaken voor gewichtsverlies
  • We spreken van klinisch relevant gewichtsverlies als er minstens 5 procent van het oorspronkelijke gewicht in 6 maanden kwijt is
  • Bij onverklaard gewichtsverlies is er na onderzoek geen reden voor het gewichtsverlies gevonden
  • Hiv kan gewichtsverlies veroorzaken

 

 

 

Symptomen

 
Bij gewichtsverlies kan je zien dat je lichaam dunner wordt, bijvoorbeeld doordat je broeken wijder worden of je broekriem een gaatje strakker kan. Dit kan zowel komen doordat er minder vet op je lichaam zit als dat je spiermassa is afgenomen. Het is belangrijk dat je je regelmatig weegt om te kijken hoeveel gewichtsverlies er in een binnen een bepaalde tijd is. Naast het gewichtsverlies zelf kan je ook een sloom gevoel hebben, minder energie hebben of vermoeid zijn.

 Oorzaken

Er zijn veel oorzaken die ongewenst belangrijk gewichtsverlies kunnen geven. Belangrijke oorzaken zijn: kanker, COPD, hartfalen, maag- en darmklachten, als bijwerking van bepaalde medicijnen, drugsgebruik of alcoholgebruik en sommige chronische ziekten. Ook een hiv-infectie kan gewichtsverlies veroorzaken.

 

Soms kan er geen goede verklaring voor het gewichtsverlies gevonden worden, dan wordt het gewichtsverlies onverklaard genoemd.

 

We spreken pas van gewichtsverlies als je 5 procent van je oorspronkelijke gewicht in zes maanden kwijt bent geraakt, zonder hier actief mee bezig te zijn (dus niet aan het diëten of extra aan het sporten bent).

Voorbeeld: 5% afvallen houdt in dat iemand die 80 kilogram weegt en in zes maanden 4 kilogram afvalt.

Hiv en gewichtsverlies

 
Onverklaard gewichtsverlies kan een teken van hiv zijn. Eerst is er al veel onderzoek ingezet om de oorzaak van het gewichtsverlies te achterhalen, maar is er nog geen goede verklaring gevonden. Er moet 5 procent van het oorspronkelijke gewicht in 6 maanden verloren zijn, wil je kunnen spreken van gewichtsverlies. Mocht je niet zeker weten of je last hebt van onverklaarbaar gewichtsverlies dan kan je contact opnemen met je huisarts.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Onverklaard gewichtsverlies is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij onverklaard gewichtsverlies en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.