ONVERKLAARDE CHRONISCHE DIARREE

 
  • Bij chronische diarree is er waterdunne ontlasting die al minstens zes weken duurt
  • Er zijn veel oorzaken voor diarree
  • Bij onverklaarde diarree is er na onderzoek geen duidelijke oorzaak voor de diarree gevonden
  • Hiv kan chronische diarree veroorzaken

 

 

 

Symptomen

 
Klachten die bij chronische diarree passen zijn waterdunne ontlasting, vaak één of meerdere malen per dag. Daarnaast kan het moeilijker zijn om de ontlasting op te houden en kunnen er klachten zijn van koorts, buikpijn, misselijkheid of braken.

 Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor diarree. De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie van de maag of darmen, het prikkelbaardarm syndroom, voedselallergie, medicatie (zoals antibiotica), stress of chronische ziekten, zoals de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa. Je kan ook diarree krijgen als je juist verstopt zit.


Maag-darm infecties kunnen door virussen, bacteriën en parasieten worden veroorzaakt. Deze infecties kan je zowel in Nederland als in het buitenland oplopen. We noemen diarree pas chronisch als je minstens zes weken diarree hebt. Soms wordt er geen goede oorzaak voor de diarree gevonden, het wordt dan onverklaard genoemd.

Hiv en chronische diarree

 
Bij een hiv-infectie is de afweer verminderd. Daardoor heb je meer kans op het krijgen van diarree. Onverklaarde chronische diarree kan dus een teken van een nog niet ontdekte hiv-infectie zijn. Ander onderzoek naar meer voorkomende oorzaken van chronische diarree (zoals een infectie van de maag of darmen of het prikkelbaardarm syndroom) heeft dan onvoldoende verklaring gegeven. Mocht je niet zeker weten of je last hebt van onverklaarbare chronische diarree, dan kan je contact opnemen met je huisarts.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Onverklaarde chronische diarree is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij onverklaarde chronische diarree en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.