ONVERKLAARDE KOORTS

 
  • Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38.0 graden is
  • Er zijn verschillende oorzaken voor koorts
  • Bij de hiv-indicator aandoening onverklaarde koorts is er minstens zes weken koorts zonder duidelijke verklaring

 

 

 

Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38.0 graden is. Dit moet meerdere keren gemeten zijn met een goed meetapparaat, anders kan er niet gesproken worden over koorts. Het betrouwbaarste meetapparaat is een bilthermometer. De hoogte van de koorts zegt niets over de ernst van de ziekte.

Symptomen

 
Symptomen van koorts zijn het erg warm en koud hebben. Je kan hierbij koude rillingen hebben. Ook kan je veel gaan zweten en eventueel gaan ijlen (niet meer precies weten wat de werkelijkheid is). Soms kan er sprake zijn van uitdroging door het vele zweten.

 Oorzaken

Koorts wordt vaak veroorzaakt door een virus of een bacterie. Koorts is een teken dat je lichaam de virussen en bacteriën aan het opruimen is. Koorts is dus een goede reactie van het lichaam.

 

Koorts kan ook voorkomen bij kanker, auto-immuunziekten, allergische reacties, bepaalde hormoonaandoeningen en bepaalde medicatie. Soms wordt er geen goede verklaring voor de koorts gevonden, dan noemen we het onverklaarde koorts.

Hiv en koorts

 
Onverklaarde koorts kan een teken van hiv zijn. Ander onderzoek naar meer voorkomende oorzaken voor koorts bij patiënten in Nederland heeft dan onvoldoende verklaring gegeven. De koorts moet ongeveer zes weken aanwezig zijn, voordat je kan spreken van onverklaarde koorts. Mocht je niet zeker weten of je last hebt van onverklaarde koorts, dan kan je contact opnemen met je huisarts.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Onverklaarde koorts is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij onverklaarde koorts en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.