ONVERKLAARDE LYMFADENO-PATHIE

(vergrote lymfeklieren)
 
  • Bij lymfadenopathie zijn de lymfeklieren vergroot
  • Er zijn veel verschillende oorzaken voor lymfadenopathie
  • Bij onverklaarde lymfadenopathie is er na onderzoek geen reden voor de lymfadenopathie gevonden
  • Hiv kan lymfadenopathie veroorzaken

 

 

 

Lymfadenopathie betekent vergrote lymfeklieren hebben. Lymfeklieren zitten overal in het lichaam en allemaal kunnen ze vergroot zijn. Bij één vergrote lymfeklier spreken we al van lymfadenopathie.

Symptomen

 
De lymfeklier kan gevoelig zijn of pijn doen bij aanraking. Ook kan de huid rondom de lymfeklier rood of warm zijn. Je kan ook systemische klachten hebben, zoals koorts, hoofdpijn, keelpijn, rillingen en vermoeidheid.

 Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor vergrote lymfeklieren, zoals infecties, kanker, auto-immuunziekten, bepaalde medicijnen en verwondingen in de buurt van de lymfeklier. Soms wordt er geen goede aanleiding voor de vergrote lymfeklieren gevonden, het wordt dan onverklaard genoemd.

Hiv en lymfadenopathie

 
Onverklaarde lymfadenopathie kan een teken van hiv zijn. Ander onderzoek naar de meer voorkomende oorzaken van lymfadenopathie bij patiënten in Nederland (zoals infecties of kanker) heeft dan onvoldoende verklaring gegeven. Mocht je niet zeker weten of je last hebt van onverklaarde lymfadenopathie, dan kan je contact opnemen met je huisarts.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Onverklaarde lymfadenopathie is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij onverklaarde lymfadenopathie en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.