ONVERKLAARDE PERIFERE NEUROPATHIE

(zenuwschade)
 
  • Bij perifere neuropathie is er zenuwschade
  • Er zijn verschillende oorzaken voor zenuwschade
  • Bij onverklaarde perifere neuropathie is er na diagnostiek geen reden voor de zenuwschade gevonden
  • Hiv kan perifere zenuwschade veroorzaken

 

 

 

Perifere neuropathie is aandoening van de zenuwen in de armen of benen. Zenuwen zorgen voor gevoel en beweging. Als de zenuwen zijn aangedaan, functioneren de spieren en het gevoel niet meer zoals het hoort.

Symptomen

 
Klachten bij perifere zenuwschade zijn tintelingen, een veranderd gevoel, een doof gevoel of afwezigheid van gevoel. Het begint vaak in de voeten of handen of zelfs in de tenen of vingers. Je kan er ook pijn bij hebben. Dit wordt vaak omschreven als brandende pijn of scherpe pijn. Het kan gevoeliger zijn bij aanraking of je kan moeite hebben met het aansturen van je ledematen. Bijvoorbeeld hoe je de ene voet voor de andere zet bij lopen.

 Oorzaken

Perifere zenuwschade kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn suikerziekte, de ziekte van Lyme, een herpes zoster infectie, als restverschijnsel van het Guillain Barré syndroom, bij overmatig alcohol gebruik of schade aan de vaten waardoor de doorbloeding minder is.

 

Soms wordt er geen goede oorzaak voor de perifere zenuwschade gevonden, het wordt dan onverklaard genoemd.

Hiv en perifere zenuwschade

 
Onverklaarde perifere zenuwschade kan een teken van hiv zijn. Ander onderzoek naar de meer voorkomende oorzaken van perifere zenuwschade bij patiënten in Nederland (zoals suikerziekte of alcoholgebruik) heeft dan onvoldoende verklaring gegeven. Mocht je niet zeker weten of je last hebt van onverklaarde perifere zenuwschade, dan kan je contact opnemen met je huisarts.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Onverklaarde polyneuropathie is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij een onverklaarde polyneuropathie en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.