PNEUMOCYSTIS JIROVECI PNEUMONIE

(PJP)
 
  • PJP is een longontsteking die veroorzaakt wordt door de schimmel pneumocystis jiroveci
  • PJP komt alleen voor bij mensen met een verminderde afweer
  • PJP kan duiden op een eerste uiting van aids

 

 

 

Een pneumocystis jiroveci pneumonie (PJP) is een longontsteking die wordt veroorzaakt door de schimmel pneumocystis jiroveci. Deze schimmel veroorzaakt alleen longontstekingen bij mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij chemotherapie of bij een hiv-infectie.

Symptomen

 
Klachten die passen bij PJP zijn koorts, hoesten, pijn op de borst en moeite hebben met ademhalen. Dit zijn de klachten die je ook bij een gewone longontsteking kan hebben. Er is aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig om de diagnose PJP te kunnen stellen. Onder andere bloedonderzoek, een longfoto en soms zelfs een longspoeling. Als de diagnose PJP gesteld is, wordt er met antibiotica gestart. Zonder behandeling kan iemand overlijden.

 Risicogroep

Pneumocystis jiroveci kan voor een longontsteking zorgen bij mensen met een verminderde afweer. Bijna 20% van de volwassenen draagt deze schimmel bij zich. Gezonde volwassenen ondervinden hier geen klachten van. Een goede afweer ruimt deze schimmel namelijk op. Een pneumocystis jiroveci pneumonie is een ziekte die vaker wordt gezien bij mensen die aids hebben. Als je een PJP hebt, betekent dit dat de hiv-infectie je afweer zo heeft verzwakt dat de hiv-infectie over is gegaan in aids.

Hiv en PJP

 
Mensen met een hiv-infectie hebben een verminderde afweer. Zij kunnen de schimmel pneumocystis jiroveci niet goed opruimen, waardoor ze een grotere kans hebben op een longontsteking veroorzaakt door deze schimmel.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. PJP is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij PJP en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.