PSORIASIS

 
  • Psoriasis is een huidafwijking waarbij rode, dikke, schilferende plaques voorkomen
  • De oorzaak van psoriasis is niet goed bekend
  • Bij een psoriasis die slecht reageert op behandeling kan er een hiv-infectie spelen

 

 

 

Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door het schilferen van de huid. Het is een huidziekte die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Het kan op iedere leeftijd ontstaan, maar wordt vaak het eerst zichtbaar rond de pubertijd.

Symptomen

 
De huidafwijkingen die bij psoriasis gezien worden zijn rode, dikke, schilferende plaques die scherp begrensd zijn. Daarnaast kunnen deze plaques jeuken en kunnen ze pijn doen. Soms kan er ook wat pus uit de huidafwijking komen.

Ontstaan

 
De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Wel is bekend dat de afweer betrokken is bij psoriasis. Daarnaast verergert psoriasis bij stress, griep en sommige medicijnen.

Risicogroep

 
Er zijn geen risicofactoren om psoriasis te krijgen. We zien psoriasis  vaker bij een hiv-infectie. Dan is psoriasis vaak ook moeilijker te behandelen.

Hiv en psoriasis

 
Als je psoriasis hebt die slecht reageert op behandeling; kan er een nog niet ontdekte hiv-infectie aanwezig zijn. We spreken pas van een psoriasis die slecht reageert op behandeling als je voor de psoriasis onder behandeling bent bij een dermatoloog. Als je twijfels hebt of je deze hiv-indicator aandoening hebt, kan je contact opnemen met je huisarts of dermatoloog.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Psoriasis is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij psoriasis en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.