SEBHORROÏSCH ECZEEM

 
  • Sebhorroïsch eczeem is een huidaandoening die zorgt voor jeuk, roodheid en schilfering van de huid
  • 5% van de Nederlandse bevolking heeft sebhorroïsch eczeem
  • Sebhorroïsch eczeem wordt veroorzaakt door een gist
  • Bij een hiv-infectie komt vaak sebhorroïsch eczeem voor

 

 

 

Bijna 5% van de bevolking heeft sebhorroïsch eczeem. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en voornamelijk bij jongvolwassenen. Het eczeem komt in fasen, maar kan ook volledig verdwijnen. Vaak zal het eczeem weer verergeren als er gestopt wordt met een goedwerkende behandeling.

Symptomen

 
Sebhorroïsch eczeem is een vorm van eczeem die erg mild is en zorgt voor jeuk, roodheid en schilfers van de huid. Het komt voornamelijk voor op het gezicht, rondom de wenkbrauwen en bij de haargrens. Daarnaast kan het ook op de hoofdhuid voorkomen, dan wordt het roos genoemd. De schilfers kunnen soms geel van kleur zijn.

Ontstaan

 
Sebhorroïsch eczeem wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporum ovale. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor. Mensen met sebhorroïsch eczeem hebben over het algemeen meer van deze gist op de huid. De afweer reageert op deze gist, waardoor de huid ontstoken raakt. Spanning en koude en droge lucht kunnen voor verergering van het eczeem zorgen, terwijl zonlicht juist voor vermindering kan zorgen.

Risicogroep

 
Er zijn geen risicofactoren om sebhorroïsch eczeem te krijgen. Het komt wel vaker voor bij mensen met een hiv-infectie.

Hiv en sebhorroïsch eczeem

 
De gist pityrosporum kan bij een hiv-infectie zorgen voor een heftige huidreactie. Doordat de afweer bij een hiv-infectie verminderd is, kan het lichaam de gist niet goed opruimen. Zo kan de gist overgroeien en een huidontsteking kan veroorzaken.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Sebhorroïsch eczeem is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij sebhorroïsch eczeem en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.