SYFILIS

 
 
  • In 2019 werd syfilis in Nederland ongeveer 1.500 keer vastgesteld. 96% hiervan zijn mannen die seks hebben met andere mannen.

 

 

 

Symptomen

 
Syfilis zorgt voor een infectie van de penis, de vagina of de anus. De klachten bij syfilis beginnen vaak met een pijnloos zweertje in, op of rond de penis, de vagina, de anus of de mond. Later volgen dan vlekjes op de huid (vooral op handpalmen en voetzolen), opgezette klieren, griep, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid. Als de ziekte in het beginstadium niet goed behandeld wordt, kunnen er meer organen geïnfecteerd raken. Wat uiteindelijk kan leiden tot schade aan meerdere organen. Dan kan je jaren later beschadigingen krijgen aan het hart, de hersenen, het ruggenmerg of de botten.

Ontstaan

 

Syfilis is een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie kan via seksueel contact overgedragen worden. Syfilis is te behandelen met injecties met antibiotica. Het is van belang zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

Risicogroep

 

Risicogroepen voor het krijgen van een syfilis-infectie zijn mensen die seks zonder condoom hebben met verschillende bedpartners, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en bezoekers van sekswerkers. Als je bedpartner tot één van deze groepen behoort, heb je ook een hogere kans op het krijgen van een syfilis-infectie.

Hiv en Syfilis

 
Hiv en syfilis worden op dezelfde manier overgedragen, namelijk via seksueel contact. Daarnaast maakt een syfilis-infectie de slijmvliezen gevoeliger waardoor hiv makkelijker het lichaam binnen kan dringen. Een syfilis-infectie vergroot dus de kans op het oplopen van hiv.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Syfilis is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij syfilis (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.