TUBERCULOSE

(TBC)
 
  • Tuberculose is een infectie van de longen die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis
  • Ieder jaar krijgen 759 mensen een TBC-infectie
  • Klachten passend bij tuberculose zijn hoesten, vermoeidheid, koorts, afvallen en kortademig
  • TBC is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken bij mensen met een hiv-infectie

 

 

 

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis. De bacterie zorgt meestal voor een infectie in de longen, maar het kan ook een infectie van de botten of nieren veroorzaken. Je kan tuberculose oplopen als iemand met tuberculose hoest in jouw richting of dichtbij met je praat. Je kan alleen besmet worden als je de bacterie meteen inademt. Tuberculose kan alleen overgedragen worden als er open TBC is (als de bacterie in de longen voorkomt). In Nederland komt de bacterie bijna niet meer voor, maar in het buitenland zijn er nog veel personen met tuberculose. Tuberculose zal je dan voornamelijk in Afrika, Azië en Oost-Europa krijgen. Ieder jaar wordt 759 keer de diagnose TBC gesteld, in Nederland.

Symptomen

 
Klachten die bij TBC passen zijn veel hoesten, vermoeidheid, koorts, afvallen en kortademig zijn. Mensen met een goede afweer zullen weinig tot geen klachten krijgen van TBC. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat je klachten krijgt van een TBC-infectie.

 Risicogroep

Als je in landen bent geweest waar tuberculose veel voorkomt, zoals landen in Afrika, Azië en Oost-Europa heb je meer kans om tuberculose te krijgen. Ook mensen met een verminderde afweer hebben een grotere kans op het krijgen van tuberculose.

Hiv en TBC

 
Bij een hiv-infectie is er een grotere kans om een langdurige TBC-infectie te krijgen, omdat hiv de afweer vermindert.  Daarnaast kan er makkelijker een nieuwe TBC infectie opgelopen worden. TBC is de meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd onder hiv-positieve mensen. Daarom is het belangrijk om op hiv te testen als je TBC hebt. In 2019 werd, in Nederland, 66% de mensen die tuberculose kregen ook getest op hiv.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Tuberculose is één van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij tuberculose (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.