ANUSKANKER OF DYSPLASIE

 
 
  • Anuskanker is een zeldzame vorm van kanker
  • Anuskanker wordt vaak veroorzaakt door bepaalde soorten van het humaan papillomavirus (HPV)
  • HPV wordt slecht opgeruimd bij mensen met een verminderde afweer
  • Door een hiv-infectie is de afweer verminderd en is er een grotere kans op anuskanker

 

 

 

Anuskanker is een zeldzame vorm van kanker. Elk jaar krijgen ongeveer 240 mensen in Nederland te horen dat ze anuskanker hebben. Meestal zijn deze mensen tussen de 50 en 70 jaar oud. Anuskanker begint met afwijkende cellen (dysplasie) die daarna verder kunnen ontwikkelen tot kanker. De kanker ontstaat in de anus of in de huid vlak om de anus heen.

Symptomen

 
Klachten die passen bij anuskanker zijn bloed- of slijmverlies uit de anus, pijn (bij het zitten of het poepen), jeuk bij de anus, meer of juist minder aandrang voelen om te poepen en soms kan er een zwelling of knobbeltje bij de anus zitten.
 
Ook kan iemand afvallen zonder hier actief mee bezig te zijn. Veel van deze klachten kunnen ook bij aambeien voorkomen (een aambei is géén hiv-indicatoraandoening). De huisarts kan deze aandoeningen van elkaar onderscheiden. 

Overdracht

 
Anuskanker kan veroorzaakt worden door bepaalde soorten van het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan ook baarmoederhalskanker veroorzaken.
 
Je kan anuskanker krijgen als HPV langdurig in je lichaam is. Het wordt dus slecht opgeruimd. Normaal ruimt het lichaam zelf het virus op en geeft het virus niet veel klachten. Anuskanker hoeft niet altijd door HPV veroorzaakt te worden. Regelmatig is er geen duidelijke oorzaak voor anuskanker te vinden.

Risicogroep

 
Risicogroepen voor het krijgen van anuskanker zijn mensen met een langdurige HPV-infectie of mensen die meermaals HPV oplopen. Tot deze risicogroepen behoren mensen die meerdere wisselende sekspartners hebben, anale seks hebben, roken of een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld door hiv of medicijnen die de afweer onderdrukken.

Hiv en anuskanker

 
Mensen met een hiv-infectie hebben een verminderde afweer. Zij kunnen HPV daardoor minder goed opruimen uit hun lichaam. Hierdoor blijft HPV langdurig in het lichaam aanwezig, waardoor eerst anus dysplasie (afwijkende cellen) en later anuskanker kan ontstaan.
Hiv-indicatoraandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Anuskanker is één van deze hiv-indicatoraandoeningen. Heb jij anuskanker (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.