#aware.hiv naar de eerste lijn: hiv-sneltesten bij de huisarts

gepubliceerd door: Carlijn Jordans, Duyen Bui - geplaatst op: 28.05.2021
 
Januari 2020 is het #aware.hiv-project gestart in het Erasmus MC. In dit project worden artsen, conform de nationale en internationale richtlijnen, actief geadviseerd hun patiënten die in het ziekenhuis komen met een hiv-indicator aandoening op hiv te testen. De tussentijdse resultaten, na implementatie van de interventie per augustus 2020, lieten een stijging zien in het aantal verrichte hiv-testen bij patiënten met hiv-indicator aandoeningen. Momenteel wordt het project verder uitgebreid naar andere ziekenhuizen. Dit draagt enorm bij aan het behalen van ons doel: namelijk dat iedereen standaard een hiv-test aangeboden krijgt als routine zorg bij de aanwezigheid van een hiv-indicator aandoening, niet alleen in het Erasmus MC, maar in heel Nederland.
 

In Nederland krijgt de meerderheid van de mensen met hiv hun diagnose bij de huisarts. Huisartsen spelen dus een belangrijke rol in het op tijd opsporen van een hiv-infectie. Eerder onderzoek laat zien dat mensen met hiv, in de jaren voorafgaand aan hun diagnose, vaker de huisarts bezoeken dan mensen zonder hiv. Cijfers laten namelijk zien dat meer dan de helft van de mensen met hiv in de vijf jaar voorafgaand aan hun hiv-diagnose de huisarts bezoekt met één of meerdere hiv-indicator aandoeningen.

Voor ons is het dus een logische stap om ook de huisartsen te betrekken in ons project om te kijken hoe we patiënten nog beter op hiv kunnen testen. Daarom hebben we het #aware.hiv-project, in samenwerking met deelnemende huisartsen en een hoogleraar huisartsgeneeskunde, per 1 mei 2021 uitgerold naar de eerste lijn, de huisartsen. We gaan samenwerken met de huisartsen in regio Rotterdam en Delft. Patiënten die bij een van deze huisartsen komen vanwege een hiv-indicatoraandoening kunnen direct door de huisarts op hiv getest worden. Dit doen we door middel van een hiv-sneltest. Een beetje bloed dat afgenomen wordt met een vingerprik is voldoende om de hiv-test mee te doen. De uitslag is al na 20 minuten bekend.

 

Wil je meer weten over dit project? Kijk dan vooral verder op onze site.