CANDIDA OESOPHAGITIS

(ontsteking van de slokdarm of candida in de mond)
 
  • Een candida oesophagitis is een ontsteking van de slokdarm veroorzaakt door de gist candida albicans
  • Een ontsteking door candida komt meestal voor bij mensen met een verminderde afweer
  • Een hiv-infectie vermindert de afweer en vergroot de kans op een candida infectie
  • Een candida oesophagitis kan duiden op een eerste uiting van aids

 

 

 

Een candida oesophagitis is een ontsteking van de slokdarm. Dit wordt veroorzaakt door een gist genaamd candida albicans. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor. Alleen de meeste mensen worden er niet ziek van.

Symptomen

 
Klachten waaraan je een ontsteking van de slokdarm kunt herkennen zijn:
moeite bij het slikken, het gevoel dat het eten niet goed zakt of pijn in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan soms ook uitstralen naar de rug of tussen de schouderbladen.
 
In zeldzame gevallen kan er een bloeding in de slokdarm ontstaan als gevolg van de ontsteking. Vaak worden er ook witte plekjes in de mond gezien, genaamd spruw. Dit wordt ook veroorzaakt door de gist candida.  

Overdracht

 
Iedereen heeft de gist candida op hun huid, maar niet iedereen wordt er ziek door. Mensen met een goed werkende afweer houden deze gist onder controle en worden er zelden ziek door. Bij mensen met een verminderde afweer, kan de gist zich makkelijk vermeerderen en dus voor ontstekingen zorgen.

Risicogroep

 
Een candida oesophagitis komt alleen voor bij mensen met een verminderde afweer. Oorzaken voor een verminderde afweer zijn suikerziekte, afweeronderdrukkende medicijnen (zoals prednison of chemotherapie) en een hiv-infectie. Een candida oesophagitis bij een hiv-infectie komt vooral voor in een later stadium van de ziekte.

Hiv en candida oesophagitis

 

Een hiv-infectie zorgt ervoor dat je afweer minder goed werkt. Hierdoor kan de gist candida zich vermeerderen en voor een ontsteking zorgen, zoals een ontsteking  van de slokdarm.

 

Als je alleen de witte plekken in je mond hebt door een candida en er wordt geen goede verklaring voor gevonden, is dit ook een hiv-indicatoraandoening en is het een reden om een hiv-test te doen.

Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Candida oesophagitis of candida in de mond zonder duidelijke oorzaak zijn twee van deze hiv-indicator aandoeningen. Heb jij een candida oesophagitis (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.