PNEUMONIE

(longonsteking)
 
  • Een pneumonie is een longontsteking waarbij de kleine luchtwegen ontstoken zijn
  • Een longontsteking kan zowel door bacteriën als virussen worden veroorzaakt
  • Bij een verminderde afweer heb je meer kans op een longontsteking
  • Pas bij twee of meer longontsteking in één jaar heb je een hiv-indicator aandoening

 

 

 

Ieder jaar krijgen ongeveer 250.000 mensen een longontsteking. Zij zijn vaak jonger dan 10 jaar of ouder dan 55 jaar. Bij een longontsteking zijn de onderste longtakjes en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor is het moeilijker om te ademen. Het nieuwe coronavirus (COVID-19) kan ook een longontsteking geven.

Symptomen

 
Klachten die passen bij een longontsteking zijn benauwdheid, veel hoesten, pijn bij het ademhalen, koorts en vermoeidheid. Je kan je ook grieperig voelen. Je kan dik, groenig of wit slijm ophoesten. De klachten hangen af van de ernst van de longontsteking.

Overdracht

 
Een longontsteking kan zowel door een virus als door een bacterie veroorzaakt worden. Welk virus of bacterie de oorzaak is van de longontsteking maakt uit voor hoe besmettelijk de longontsteking is. Je kan een bacterie of virus oplopen doordat iemand in je buurt aan het hoesten is. Als je dan de bacterie of het virus inademt, kan dit voor een longontsteking zorgen.

Risicogroep

 
Mensen met een verminderde afweer krijgen sneller een longontsteking. De ontsteking begint vaak in de bovenste luchtwegen. Als de verwekker dan niet goed opgeruimd wordt door het lichaam, kan het uiteindelijk voor een longontsteking zorgen.

Hiv en pneumonie

 
Een hiv-infectie zorgt voor een verminderde afweer, waardoor er meer kans is op een longontsteking. Bij mensen met een hiv-infectie zien we voornamelijk longontstekingen die door de bacterie pneumokok worden veroorzaakt. We spreken pas over de hiv-indicator aandoening pneumonie als er twee of meer longontstekingen in één jaar (twaalf maanden tijd) zijn. Als je een longontsteking hebt die wordt veroorzaakt door de bacterie pneumokok of door de schimmel pneumocystis jirovecii, is één longontsteking al een hiv-indicator aandoening. Als je twijfelt of je een longontsteking hebt en waardoor deze veroorzaakt wordt, kan je contact opnemen met je huisart.
Hiv-indicator aandoeningen zijn aandoeningen of symptomen die vaker voorkomen bij mensen met een onderliggende hiv-infectie dan bij mensen zonder hiv-infectie. Twee longontstekingen in één jaar, een longontsteking door een pneumokok of door pneumocystis jirovecii zijn hiv-indicator aandoeningen. Heb jij deze longontsteking (gehad) en is er niet op hiv getest, dan is het advies om bij je (huis)arts een hiv-test te vragen. Vind je dit lastig? Dan kun je hier een gesprekskaartje downloaden dat je helpt bij het vragen om een hiv-test.